A Tervezés

"A tervezés nem arról szól, hogy valami hogyan néz ki, vagy milyennek tűnik. A tervezés lényege, hogy hogyan működik."
(Steve Jobs)

"A rossz terv az, amin nem lehet változtatni."

Alapadatok PDF  | Nyomtatás |  E-mail

A tervezés során még könnyen cserélgetjük a helységeket, de a megépítés után mér csak átépítéssel lehet.

Az alapadatok meghatározásának 5 legfontosabb alapszabálya:

 1. Mekkora legyen a ház?
 2. Milyen funkciókat kell hogy kielégítsen a ház, helységek megnevezése, elrendezése?
 3. A telek mely részén helyezkedjen el
 4. A környezet nagy vonalakban való meghatározása
 5. Energetikai, költség irányvonalak beépítése.
 1. Mekkora legyen a ház?
  A telek adottságait és a beépítési lehetőségeket figyelembe véve meg kell határozni az épület hosszát, szélességét, magasságát. Meg kell határozni, hogy szeretnének-e teraszt, és mekkorát, szükség van-e pincére, továbbá szükség van-e egyéb kiszolgáló építményre (medence, kis faház, különálló garázs, stb...) Ezekben mind segítséget nyújtunk ötletadással, előzetes költségbecslésekkel. Tényleg szükséges-e vendégszobát építenie, ha csak évente kétszer 1 hétig vannak vendégei? Legyenek kicsi közlekedők, csak annyi fürdőszobát építsen ami tényleg kell, egy fürdőszoba 4-5 millió Ft is lehet.
 2. Milyen funkciókat kell hogy kielégítsen a ház, helységek megnevezése, elrendezése?
  Az alapadatok meghatározása során átbeszéljük hogy miket kell majd tudnia a háznak az évek során. Hány helység legyen, mekkorák legyenek ezek, ezek hogyan kapcsolódjanak egymással? Pl. Az esetleges vendégek lehetőleg ne találkozzanak a fürdőszobából lefeküdni induló feleséggel, vagy a gyerekszobák ne a nappali közvetlen közelében legyenek, a garázs lehetőleg az előszobával legyen kapcsolatos, és még sok hasonló. Vannak-e, lesznek-e gyerekek, szeretnének-e társasági összejöveteleket a házban vagy a kertben, a nappali mennyire legyen kapcsolatos a konyhával, és még sok-sok egyéb lehetőség kialakítása. Érdemes a nappali-konyha-étkezőt egy légtérbe helyezni ha ez nem kizóró ok Önnek, ezzel legalább 2 m2 falat és 6 m2 közlekedőt takarít meg, ami minimum 1 millió Ft.
 3. A telek mely részén helyezkedjen el
  Az építési előírások és a használat szempontjait figyelembe véve el kell helyezni a házat a telken. Segítünk a funkciók és az adottságok figyelembevételével elhelyezni kerti sütögetőt, gyerek sarkok(homokozó, csúszda, kismedence, stb..), meghatározni az autók bejárását és parkolását a telken, továbbá átbeszéljük mindazon lehetőségeket amit a telek nyújt a megrendelőknek
 4. A környezet nagy vonalakban való meghatározása
  A családi ház fontos része a környezet,és a legközvetlenebb környezet a kert, és ha nem is tervezzük még meg ebben a fázisban, azért jó ha meghatározzuk a kert fő funkcióit. Pl. csak dísz, gyerek és szabadidő tevékenység, családi összejövetelekre is alkalmas, sok fű, sok bokor-fa, és ezek kombinációja.
 5. Energetikai, költség irányvonalak beépítése
  Már ebben a szakaszban meg kell határozni bizonyos tulajdonságokat, amik a későbbiekben a családi ház energetikáját, költségét optimalizálja, így ezek mentén haladjon tovább a tervezés.

Az alapadatok meghatározása az épület méreteit (szélesség, hossz, magasság, mélység), telken való elhelyezkedését jelenti. Ilyenkor szoktuk meghatározni az egyes helységek kapcsolatát, azaz a fürdőszoba a hálószobával kapcsolatban legyen-e és csak azzal legyen-e kapcsolatban, stb...

Végig szoktuk követni a megbízó tevékenységét a ha hazaérkezik: hol van a garázs - előszoba - szoba. Hogyan viselkedik ha otthon van: a konyhából vagy a nappaliból szeretne kimenni a kertbe.

Következő lépés: Stílus

 

E-mail

terv@haz-tervezes.eu

Telefon

Mobil:
06-20-4242 032