A Tervezés

"A tervezés nem arról szól, hogy valami hogyan néz ki, vagy milyennek tűnik. A tervezés lényege, hogy hogyan működik."
(Steve Jobs)

"A rossz terv az, amin nem lehet változtatni."

Energetika PDF  | Nyomtatás |  E-mail

Az energetikai terv a jövőben spórol nekünk százezreket.

Az energetikai terv 3 legfontosabb alapszabálya:

  1. Minden energetikai fejlesztésről megtérülési számítást kell csinálni
  2. Ne áldozzon fel a jó energetikai besorolás érdekében mindent
  3. A lehető legtöbb előkészítést tegye be a házba

Minden energetikai fejlesztésről megtérülési számítást kell csinálni.
Vannak nagyon drága gépészeti rendszerek amik ugyan sokat spórolnak, de sokba is kerülnek. Vannak olyan beruházások amik soha ne térülnek meg, így minden esetben meg kell vizsgálni hogy egy adott beruházás mikor térül meg, azaz ki kell számolni mennyibe kerül- mennyit spórol, és a kettő hányadosa megadja megtérülési időt. Mi bekérünk több ajánlatot is egy-egy beruházásról.

Ne áldozzon fel a jó energetikai besorolás érdekében mindent.
Pontosabban legyen tisztában hogy egy jó energetikai megoldás milyen hatással van e külső megjelenésre. Pl. a sok napkollektor rontja egy mediterrán hatású ház küllemét. Energetikailag a legideálisabb hát egy kocka, de ez nem mindig a legszebb. Sokszor kompromisszumot kell kötni a szépség és a takarékosság között. Mi mindig elmondjuk egy megoldás energetikai előnyét-hátrányát, és annak esztétikai hatását.

A lehető legtöbb előkészítést tegye be a házba.
Lehet hogy most nincs pénze sok megoldásra, de ezek előkészítése (gyakran ez csak csövezéseket jelent) mindenképpen kerüljön be a házba. Ezek költsége általában csak pár tízezer forint, de ha beépítésre kerülne sor, százezreket spórolhat vele. Előfordulhat, hogy pályázati pénzeket is adnak bizonyos gépészeti beruházásokra.

Az energetika lényege az energiatakarékos ház tervek elkészítése a gazdaságos működés jegyében. Egy ház terv több dologtól lehet gazdaságos, sokszor olyan dolgoktól amit egy normál tervbe be sem írnak (pl. termosztatikus radiátorelzárók, digitális termosztát, stb...).
Egy energiatakarékos terv sokszor nem kerül többe, sőt a kivitelezésem sem több, csak több odafigyelést igényel. Mivel mi energetikai tanúsítvánnyal is foglalkozunk könnyedén meg tudjuk határozni azokat a paramétereket amitől egy terv gazdaságos lesz.

Ma már nem szabad olyan házat tervezni ami nem energiatkarékos.

Következő lépés: Látványtervek

 

 

E-mail

terv@haz-tervezes.eu

Telefon

Mobil:
06-20-4242 032