Passzív ház PDF  | Nyomtatás |  E-mail

A passzív ház tervezésre sohasem szabad kevés időt hagyni. Egy jól átgondolt terv legalább 2-3 hónapos folyamatos tervezgetés eredménye. Nem szabad elfelejteni, hogy az esetleges a változtatásokat a terven a legolcsóbb megcsinálni, minél előrehaladottabb az építkezés annál többe kerül. A jó tervező hosszú távon rengeteg pénzt megspórolhat, még akkor is, ha esetleg magasabb díjért tervez mint az átlag.

Itt van néhány tipp ami alapján megfelelő energetikai értékekkel rendelkező egy jó passzív ház tervet lehet készíteni:

 1. Benapozottság. Figyelembe kell venni, melyik oldalon kel fel a nap és hol nyugszik, és ezzel össze kell vetnünk szokásainkat. Ha a reggeli napon szeretnénk reggelizni, akkor a konyha és egy külső terasz legyen a keleti, észak-keleti oldalon. Ha délután szeretünk a napon üldögélni akkor a nyugati, dél-nyugati oldalra kell teraszt tervezni. A házat a szerint kell elhelyezni a telken, hogy hol szeretnénk inkább napsütéses helységeket a házban. A helységekbe télen lehetőséget kell biztosítani a benapozottságra, nyáron pedig el kell kerülni, ez a passzív ház energiájának legalább 10%-át adja, ezzel a gazdaságos terv évekkel hamarabb megtérül.
 2. Évszakok és napjárás. Figyelembe kell venni hogy a nyáron a nap magasabban jár, és télen pedig alacsonyan. Konkrét példán bemutatva: ha nagyobb ereszkinyúlást tervezünk a házra (0,8-1m), akkor nyáron az eresz leárnyékolja az ablakot és a falat, így kevésbé melegszik át, télen viszont még bőven besüt az ablakon így meleget, és kellemes hangulatot költöztet a lakásba. A passzív házakon nagyobb ereszkinyúlást javaslunk, így energiát takaríthatunk meg télen és nyáron is.
 3. Uralkodó szélirány. Az uralkodó szélirány ellenkező oldalán tudunk szélvédett teraszt, erkélyt kialakítani. Ugyanakkor a szélirány irányában lévő helységek télen hamarabb kihűlnek, így egy picivel nagyobb fűtőtesteket tervezzünk azokba a helységekbe, így a kazán is gazdaságosabban üzemelhet.
 4. Passzív ház ismérve. Ennek a ma divatos szónak van jelentősége, mégpedig az, hogy egy ház külső energia nélkül képes a saját energiaigényét előállítani. Ehhez először is egy gazdaságos házat (tervet) kell készítenünk, hogy a megfelelő gépészeti berendezésekkel energiatakarékos épületet kapjunk. Ezeket az ajánlásokat az interneten is megkereshetjük, itt csak néhány ötletet adnék:
  1. Az uralkodó szélirány oldalára ültessünk fenyőfát vagy egyéb örökzöldet, így az télen is tudja csökkenteni a szél házra kifejtett hűtő hatását.
  2. Az erősen benapozott oldalra lombhullató fákat ültessünk, így nyáron árnyékot vetnek, míg télen beengedik a házba a napfényt.
  3. A benapozott helységegek belső burkolatát tervezhetjük úgy hogy a napfényt erősen magukba szívják (sötét kőburkolatok, stb…), így napközben(és este is ) ezek is fűtik a helységeket. Természetesen nyáron ezeket takarni kell (külső lombhullató fák, belső növények, külső spaletta, stb…)
  4. Az előzőekben bemutatott nagyobb ereszkinyúlás nyáron árnyékolja a a falakat, ablakokat, télen pedig beengedi a meleg napsugarakat.
  5. Ha már klímát szerelünk fel, a kültéri egységet mindenképpen árnyékos oldalra tegyük, azaz elsősorban északi, másodsorban észak-keleti, keleti oldalra kerüljön a készülék, az sem baj, ha állandóan éri a szél, így biztosan jól működik majd a hűtése. Továbbá olyat szereltessünk fel amivel fűteni is lehet.
  6. Keressünk részben napenergiával működő megoldásokat (persze a megtérülést is vegyük figyelembe). A napkollektor az év majdnem teljes időszakában képes meleg vizet szolgáltatni épületünk számára, és csupán a keringető szivattyú energiáját kell cserébe kifizetnünk. Ma már egy napelemes rendszer 8-10 év alatt megtérül, új építésnél érdemes ebben is gondolkozni.
  7. Fűtés szempontjából minél több padlófűtést ajánlok, ugyan nagy a tehetetlensége (azaz lassan fűt fel, és hűl le), de kellemes meleg padló miatt akár egy-két fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is ugyanolyan jól érezzük magunkat, mint a radiátoros fűtésnél. Ez pedig 5-10 %-os megtakarítást is jelenthet, és gazdaságosabban üzemeltethetjük a házat.
  8. Ma már elengedhetetlen hogy egy energiatakarékos ház fűtését napelem - hőszívettyús megoldással készítsük el.
 5. Terasz elhelyezés. A teraszt lehetőleg a ház csendesebb oldalán (persze függ a kilátástól is), a szomszédoktól legtávolabb helyezzük el.
 

E-mail

terv@haz-tervezes.eu

Telefon

Mobil:
06-20-4242 032